Leukste uitjes op Texel

Volgens onze gasten

Texel Top 10

Er is zoveel te doen en te beleven op Texel. Maar wat is nu het allerleukste? Dat vragen we aan al onze gasten na hun verblijf. Uit de duizenden reacties stelden wij de top 10 voor 2022 voor u samen. 

Bekijk direct welke uitjes de top 10 hebben gehaald, wat er op 1 staat en of uw favoriete uitje er ook bij staat!

Tip 1: Fietsen

Nederland is een echt fietsland en dat is op Texel niet anders. Daarom is het niet verwonderlijk dat fietsen op 1 staat. Met 140 km aan fietspaden over het gehele eiland is het een uitstekende manier om op een ontspannen tempo Texel te verkennen. De fietsroutes leiden u door de duinen, de prachtige bossen, de weidse polders en natuurlijk langs de Texelse hotspots. Lees meer over fietsen op Texel.

Wat onze gasten zeggen:
Solo reis: 'Texel. Super eiland om te wandelen, te fietsen en steeds weer wat anders te kunnen zien en doen.’
Stel 50+: 'Huur (elektrische) fietsen. Gebruik zo min mogelijk de auto. Dan ervaar je het eiland op z’n best.’

Fietsen op Texel
De Slufter

Tip 2: De Slufter

De Slufter staat in open verbinding met de Noordzee. Hierdoor zijn er veel planten te vinden die goed gedijen in een zoute omgeving, zoals zeekraal en lamsoor die zorgt voor een prachtig paars gebied in de zomer. Ook is De Slufter de broed- en rustplaats van vele vogels. Loop met kinderen de Slufter Speurtocht voor een avontuurlijke beleving. Lees meer over De Slufter.

Wat onze gasten zeggen:
Stel: ‘Jeetje. Texel is een veelzijdig eiland. Van de gezellige dorpen tot de stilte in de duinen. En de Slufter moet je bezocht hebben.’
Gezin: ‘Ga zeker naar de Slufter. Is er echt heel mooi. Ook voor kinderen.’

Tip 3: Wandelen

Wandelschoenen aan en gaan! Dat is wat veel bezoekers op Texel doen. Neem verharde paden of kies voor ongerepte natuurpaden. Wandelen op Texel is ook leuk voor kinderen, want her en der staan leuke speeltoestellen op de verschillende routes. Of loop eens het leuke Sommeltjespad. Gegarandeerd succes bij de kids. En natuurlijk kan de hond ook mee om lekker te rennen. Lees meer over wandelen op Texel.

Wat onze gasten zeggen:
Stel 50+ met hond: ‘Bezoek de Hors voor rust en eindeloze wandelingen, ook in het hoogseizoen.’
Familie: ‘Wandel, kijk, luister en geniet, mooier dan Texel wordt het niet.’

De Dennen
De Cocksdorp, vuurtoren Eierland

Tip 4: Vuurtoren

Op het noordelijkste puntje van Texel staat hét symbool van Texel: de vuurtoren. Na een klim van 118 treden duikt een schitterend uitzicht over de Noordzee, de Waddenzee, het noordelijke deel van Texel en het buureiland Vlieland op. Sommige bezoekers denken bij helder weer zelfs Engeland en de Noordpool te zien. Daar heeft u wel een verrekijker voor nodig (en ja, eerlijk gezegd ook wel wat fantasie). Lees meer over de vuurtoren.

Wat onze gasten zeggen:
Gezin: ‘Ga in het avondlicht naar de vuurtoren. Mooiste licht en mooiste foto's van de vakantie.’
Familie: ‘Ondergaande zon bij de vuurtoren. Prachtig!’

Tip 5: Ecomare

Ecomare wordt door heel veel van onze gasten bezocht én aangeraden. Het is immers voor alle leeftijden leuk om zeehonden, zeevogels, vissen en andere zeedieren te bekijken. En het is ook nog eens leerzaam: In het natuurmuseum van Ecomare ontdekt u alles over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel en er worden verschillende natuurexcursie georganiseerd. Lees meer over Ecomare.

Wat onze gasten zeggen:
Familie: ‘Excursies via Ecomare. Super interessant en je beleeft de prachtige natuur nog meer!’
Gezin: ‘Ecomare is voor alle leeftijden heel leuk.’

Ecomare,  zeehond, texeltips
De Cocksdorp, vuurtoren

Tip 6: Strand

Wist u dat op Texel ruim 30 kilometer aan zandstrand op u ligt te wachten? Dat betekent dus dat er ruimte is voor iedereen. U kunt er natuurlijk heerlijk genieten van de zon of uw bouwkunsten vertonen bij het maken van een zandkasteel. Of maak een heerlijke wandeling en laat de spanning van alle dag achter u. Lees meer over het strand op Texel.

Wat onze gasten zeggen:
Stel 50+: ‘Lekker het strand bezoeken, er zijn genoeg rustige plekjes te vinden.’
Gezin: ‘Gaan wandelen langs zee als het stormt.’

Tip 7: IJsboerderij Labora

Sinds 2003 heeft familie Rodenburg naast een melkveehouderij ook een ijsmakerij. Labora. Bij de ijsboerderij wordt al het ijs met de hand gemaakt met melk van eigen koeien. Op zomerdagen komen hier meer dan duizend mensen genieten van het zelfgemaakte ijs. De Aardbei Knoert, gemaakt van verse aardbeien, is de grote favoriet, maar er zijn nog veel meer smaken.
Naast het ijs, is er nog meer te doen bij Labora. Bekijk de stal eens waar 120 koeien staan of loop naar de wei waar de hertjes lopen. Verder staat er een springkussen, klimtoren en glijbaan op het erf. Niemand hoeft zich dus te vervelen! Lees meer over Labora !

Wat onze gasten zeggen:
Gezin: ‘IJs boerderij labora , is op fietsafstand. Groot springkussen voor de kinderen.’
Familie: ‘Met kids ijsje halen bij Labora ijsboerderij.'

IJsboerderij Labora, De Cocksdorp
schapenboerderij-50

Tip 8: Schapenboerderij

Als u Texel zegt, zegt u schapen. Dit eiland wordt namelijk door meer schapen dan mensen bewoond. Een bezoek aan de Schapenboerderij is een must, zeker met kleine kinderen. Er lopen zoveel dieren rond, dat niemand zich een moment hoeft te vervelen. Maar het hoogtepunt van het bezoek is toch wel het knuffelen met de lammetjes. Lees meer over de Schapenboerderij.

Wat onze gasten zeggen:
Gezin: 'Schapenboerderij bij Den Burg voor een gezin met kleine kids.’
Gezin: ‘Schapenboerderij echt geweldig.’

Tip 9: Natuur

Er wordt wel eens gezegd dat Texel eigenlijk Nederland in het klein is. U vindt hier zoveel verschillende natuur: prachtige duinen, uitgestrekte polders, voedingsrijke kwelders. Texel is de thuishaven van ongeveer 40 natuurgebieden. Het is dan ook niet vreemd dat onze gasten de natuur zo goed waarderen. Lees meer over de natuur op Texel.

Wat onze gasten zeggen:
Gezin: ‘Iedere Kind/Nederlander moet minimaal 1x in zijn leven Texel hebben bezocht om te ervaren hoe mooi Texel/Nederland is en te ervaren wat de Waddenzee is. Mooie natuurgebieden.’
Solo reis: ‘Neem meerdere shortbreaks. Texel is meerdere malen per jaar zo anders qua natuur. Elk jaargetijde heeft zijn charme.’

Zandkes
De-Vriendschap-Waddenveer-Activiteit-De-Krim-texel

Tip 10: De Vriendschap

Zeehonden kunt u spotten bij Ecomare, maar zeehonden in het wild spotten doet u met De Vriendschap. U kunt hen vinden in de Cocksdorp. Naast de bekende zeehondentochten, biedt De Vriendschap ook nog andere tochten aan. Kies bijvoorbeeld voor een dagtocht naar Vlieland, de speciale avondtocht of de wadexcursie. Bij de wadexcursie gaan jullie ook daadwerkelijk het wad op om van alles te leren over het leven op de bodem van de Waddenzee. Lees meer over De Vriendschap .

Wat onze gasten zeggen:
Gezin: ‘Ga op een wad excursie met waddenveer de vriendschap! Leuk, informatief.'
Solo reis: ‘De zeehonden tocht met De Vriendschap.’

Ook aan te raden:
Boek uw verblijf

Bent u geïnspireerd door de tips van onze gasten, maar heeft u nog niet geboekt? Doe dat dan nu en laat de voorpret beginnen.