Leukste uitjes op Texel

Volgens onze gasten

Texel Top 10

Er is zoveel te doen en te beleven op Texel. Maar wat is nu het allerleukste? Dat vragen we aan al onze gasten na hun verblijf. Uit de duizenden reacties stelden wij de top 10 voor 2023 voor u samen. 

Bekijk direct welke uitjes de top 10 hebben gehaald, wat er op 1 staat en of uw favoriete uitje er ook bij staat!

Tip 1: Fietsen 

Fietsen op Texel is de meest genoemde tip door onze gasten. Met 140 kilometer aan fietspaden over het gehele eiland, is er genoeg afwisseling. Fiets door de duinen, over de dijken, door de bossen en naar de verschillende dorpen. Met de fiets komt u bovendien op plekken die met de auto niet te bereiken zijn. Lees meer over de fietsroutes.

"Huur (elektrische) fietsen en gebruik zo min mogelijk de auto. Dan ervaar je het eiland op z’n allerbest."
- Seniorenstel

Fietsen op Texel
De Slufter

Tip 2: Strand

Het strand is voor veel mensen de belangrijkste reden voor een bezoek aan Texel. Aan strand geen gebrek op Texel, hier ligt ruim 30 kilometer zandstrand op u te wachten. Met zoveel zand, is er voor ieder wat wils. Komt u met uw hond naar Texel? Dan kunt u het beste tussen de strandpalen 12 en 21 gaan wandelen. Bent u op zoek naar een stukje strand voor watersportactiviteiten? Dan is paal 17 erg geschikt. Lees meer over de stranden op Texel.

"Lekker het strand bezoeken, er zijn genoeg rustige plekjes te vinden."
- Seniorenstel

Tip 3: Slufter

De Slufter is het bekendste natuurgebied op Texel. Het is dan ook een uniek stukje natuur; een grote kweldervlakte tussen twee zanddijken in. Meer dan een eeuw geleden hebben Texelaars geprobeerd deze opening in de duinen te dichten, maar keer op keer heeft de natuur gewonnen van de mens. Met het tij stroomt er zout water in en uit het gebied. Als het stormt uit het noordwesten loopt het hele gebied onder water, een spectaculair gezicht. Er groeien alleen planten die zout water kunnen verdragen. In de zomer is de vlakte paars van het bloeiende lamsoor. Lees meer over De Slufter.

"Ga zeker naar de Slufter. Is er echt heel mooi. Ook voor kinderen."
- Gezin

De Dennen
De Cocksdorp, vuurtoren Eierland

Tip 4: Ecomare

Ecomare wordt ieder jaar door veel van onze gasten bezocht én aangeraden. Wij begrijpen dat wel, het is leuk voor alle leeftijden. Breng een bezoekje aan de zeehonden, zeevogels, vissen en alle andere zeedieren (kom zeker ook eens langs tijdens het voederen) of bekijk de reusachtige skeletten in de Walviszaal. Verder valt het ook van alles te ontdekken over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel en worden er verschillende natuurexcursies georganiseerd. Lees meer over Ecomare.

"Excursies via Ecomare. Super interessant en je beleeft de prachtige natuur nog meer!"
- Familie 

Tip 5: Wandelen

Naast fietsroutes, zijn er ook veel wandelroutes op Texel. Vergeet dus vooral uw wandelschoenen niet! Geniet van een wandeling door de Mokbaai en de Hors of breidt een bezoekje aan de vuurtoren uit met een wandeling door Eierland. Er zijn ook genoeg gebieden en routes waar uw hond mee mag wandelen. Komt u met (klein)kinderen naar Texel? Het sommeltjespad is gegarandeerd een succes bij de kids. Bekijk meer wandelroutes op Texel.

"Bezoek de Hors voor rust en eindeloze wandelingen, ook in het hoogseizoen."
- SeniorenstelEcomare,  zeehond, texeltips
De Cocksdorp, vuurtoren

Tip 6: Vuurtoren

Op het noordelijkste puntje van Texel staat de vuurtoren, een andere Texel tip die veel door onze gasten wordt bezocht en aangeraden. Na een klim van 118 treden, heeft u een schitterend uitzicht over de Noordzee, de Waddenzee, het noordelijke deel van Texel en het buureiland Vlieland. Sommige bezoekers denken bij helder weer zelfs Engeland en de Noordpool te zien. Daar heeft u wel een verrekijker voor nodig (en ja, eerlijk gezegd ook wel wat fantasie). Wilt u een bezoekje combineren met een wandeling? Onze Texelreporter Mariska neemt u graag mee! Lees meer over de vuurtoren.

"Ga in het avondlicht naar de vuurtoren. Mooiste licht en mooiste foto's van de vakantie."
- GezinTip 7: Schapenboerderij

Texel staat bekend om de schapen. Op het eiland wonen dan ook meer schapen dan mensen. Wilt u ook een zo’n bolletje wol vasthouden? Dan is de schapenboerderij het perfecte uitstapje. Bijna het hele jaar door worden er lammetjes geboren. Naast de schapen zijn er nog meer dieren rond die u kunt knuffelen, maar er worden ook demonstraties georganiseerd. Lees meer over de Schapenboerderij.

"Schapenboerderij echt geweldig."
- Gezin

IJsboerderij Labora, De Cocksdorp
De-Vriendschap-Waddenveer-Activiteit-De-Krim-texel

Tip 8: Zeehonden spotten

Zeehonden kunt u spotten bij Ecomare, maar zeehonden in het wild spotten doet u met De Vriendschap. U vindt De Vriendschap in de Cocksdorp, vlakbij Kaap Noord. De brug naar de boot is de eerste foto hotspot. Onderweg volgen er met een beetje geluk nog veel meer fotomomenten.

Naast de bekende zeehondentochten, biedt De Vriendschap ook nog andere tochten aan. Kies bijvoorbeeld voor een dagtocht naar Vlieland, de speciale avondtocht of de wadexcursie. Lees meer over De Vriendschap.

"Ga op een wad excursie met waddenveer de vriendschap! Leuk, informatief."
- Gezin

Tip 9: Garnalen vissen

Een tochtje op de Waddenzee met een garnalenkotter is ook een uitstapje die veel van onze gasten ondernemen. Al snel na het verlaten van de haven van Oudeschild gaan de netten uit. Onderweg vertellen de vissers op de boot (kotter) alles over de dieren en hoe zij ze vangen. Als het tijd is om de netten op te halen, blijkt al snel dat er niet alleen garnalen in het net zitten. Nadat alle kennis is vergaard over de bijvangst, wordt deze levend terug in zee gezet. En de garnalen? Die worden vers voor u bereid. Lees meer over garnalen vissen.

"Garnalenvissen mee met de boot, was echt super leuk!"
- Familie

Droogvaltochten-texeltips
Juttersmuseum4

Tip 10: Juttermuseum

Benieuwd wat er allemaal aanspoelt op de stranden van Texel? Dan is het Juttersmuseum zeker een aanrader. Daar vindt u namelijk interessante strandvondsten van meer dan 75 jaar geleden. Kom meer te weten over de wondere wereld van het strandjutten, bekijk wat er allemaal al gevonden is of bekijk de verschillende films in de expositieruimtes. Lees meer over het Juttersmuseum.

"Het juttersmuseum!! Zo gaaf om allemaal te zien."
- Gezin

Ook aan te raden:
Boek uw verblijf

Bent u geïnspireerd door de tips van onze gasten, maar heeft u nog niet geboekt? Doe dat dan nu en laat de voorpret beginnen.