Al fietsend Texel ontdekken

Fietsen op Texel

Texel is een echt fietseiland. Texel heeft maar liefst 140 km fietspad, met hele mooie routes. Fiets over de dijk met uitzicht over de Waddenzee, door de prachtige natuurparken, duinen, de polders en het bos. Of bezoek de sfeervolle dorpjes met leuke terrasjes en cafeetje om even uit te rusten. U komt met de fiets op plekken waar u met de auto niet kunt komen. Veel fietsplezier!

Wilt u fietsen huren op Texel? Lees alles over fietsverhuur.

Fietsroute - Polder Waalenburg

Grutto’s, tureluurs, veldleeuwerikken en andere steltlopers kiezen massaal voor de boerennatuur van Polder Waalenburg. Verschillende soorten planten zoals koekoeksbloem en orcideeen kleuren in de lente letterlijk en figuurlijk deze polder. Oude kronkelige dijkjes laten u kennis maken met dit prachtige gebied.

Aantal kilometers: 21,5
Startpunt: Ecomare

Download hier de route met uitgebreide omschrijving

De Waal, Grutto in polder Waalenburg
Wad, verdwenen haven

Fietsroute - Verdwenen haventjes 

Eilanders trotseerden eeuwenlang de elementen voor handel en visserij. Het landschap liet zich gewillig leiden door de sterke stroming en de haventjes – strategische handelsplaatsen – ‘verhuisden’ in het kielzog mee. Deze fietsroute voert langs deze verdwenen plekken en geeft u een beeld van 750 jaar Texelse visserij. Wie de wandelroute pakt duikt in de historie van vissersdorp Oosterend.

Aantal kilometers: 40
Startpunt: Peperhof 7, Oosterend 

Download hier de route met uitgebreide omschrijving

Texeltip van Simone

Bij De Krim Texel werken veel Texelaars. Zij hebben veel kennis over het eiland en geven u de beste en origineelste tips voor een leuke en bijzondere vakantie. Simone is 5 jaar in dienst van De Krim Texel en is eerste medewerker receptie op Vakantiepark De Krim.

Ze is een dochter van de fietsenmaker in De Cocksdorp en het lijkt dan ook voor de hand te liggen dat Simone u tipt over een leuk fietsrondje. “Fietsen is heerlijk. Lekker je hoofd leegmaken, genieten van de natuur en onderweg een terrasje pakken of een ijsje eten”, somt ze met een vrolijk gezicht op. 

Fietsen kun je op heel Texel, maar als medewerker van Vakantiepark De Krim heeft ze een tocht uitgezet die hier vandaan begint. “Door de duinen rijd je naar De Koog. Vandaar steek je door naar natuurgebied Waalenburg en vandaar via Oosterend of Oost naar de dijk en daarna terug naar De Cocksdorp. Een rondje van 34 kilometer en heel afwisselend.”

Download de kaart met route die Simone heeft uitgestippeld

Tip van medewerkers van De Krim Texel, Simone
fietsen-de-cocksdorp-vuurtoren-de-krim-texel

Fietsroute - De Krim

Tijdens de fietsroute De Krim komt u langs diverse bezienswaardigheden. Zo komt u o.a. langs de vuurtoren en het reddingboothuis. Ook het natuurschoon ontbreekt tijdens deze tocht niet. U komt bijvoorbeeld langs De Schorren en De Slufter. Het dorp Oosterend ligt eveneens aan deze route.

Aantal kilometers: 30
Startpunt: Fietsverhuur op Vakantiepark De Krim

Download hier de route met uitgebreide omschrijving

Rondje Texel op de fiets

Wie een rondje Texel wil fietsen, komt uit op zo’n 53 kilometer. Het eiland is 20 kilometer lang en 8 kilometer breed. Het kan precies in een dag, mits u niet bij elke bezienswaardigheid uitgebreid stilstaat. Maar de route in delen fietsen is natuurlijk ook een prima idee. Want juist de bezienswaardigheden, uitzichtpunten en aangename terrasjes onderweg maken een rondje Texel de moeite waard.

U kunt de route vanaf elk park van De Krim Texel starten, want alle parken hebben direct toegang tot het fietspadennetwerk. Het startpunt in de te downloaden route start bij de veerhaven van de TESO en rijdt tegen de klok in, langs de Waddenzeedijk richting de vuurtoren.

Download hier het volledige Rondje Texel op de fiets

Fietsen-Stel-Dijk-Zee-De-Krim-Texel
Strand, 100 km MTB-route

100 km MTB route

Een uitdaging voor mountainbikers is de 100 kilometer lange MTB route. Dwars door duinen, bos en prachtige natuurgebieden langs de westkust. De oostkust bevat ook gedeelten verhard pad maar daardoor is er meer tijd om even koffie te doen bij de vuurtoren en een visje te eten op de haven.

Bekijk de route op de kaart

Fotoalbum Fietsen op Texel

Loading...

Fietsroutes Texel

Texel beschikt sinds 2011 over een uitgebreid fietsknooppuntennetwerk. Handig om zelf een route samen te stellen. Het aantal knooppunten is overzichtelijk: 57 stuks. Informatiepanelen met een netwerkkaart staan verspreid over het eiland. De VVV heeft een fietsknooppuntenkaart Texel uitgebracht. Falk heeft een fietskaart met een thematische fietsroute over Texel. Verschillende fietskaarten zijn uiteraard ook te koop bij onze recepties.

TIP: Een van de mooiste fietspaden op het oude land van Texel is het Skillepaadje, tussen 't Buurtje en Brakenstein. Een pad op een ‘dijkje’ door de vochtige Mielanden aan de voet van de Hoge Berg. 

Op de meeste parken van De Krim Texel zijn fietsen te huur. Ook in de meeste Texelse dorpen zijn fietsverhuurders. Diverse fietsverhuurders verhuren naast gewone fietsen ook tandemfietsen en E-Bikes. Verspreid over het eiland vindt u regelmatig punten om zelf even te ontspannen en uw elektrische fiets weer op te laden!  

molen-geul-bloemen-natuur-de-krimt-texel
Onze Texeltips voor u
Den Hoorn

Den Hoorn

Den Hoorn

Bezoek Den Hoorn! Het staat bekend om het kerkje, de vele kunstenaars en knusse straatjes.  

Lammetjesfietsroute

Lammetjesfietsroute

De Cocksdorp

Zie dit jonge leven door de weides dartelen, nog wat onwennig rennend achter moederschaap aan en spelend met elkaar.

Fietsen en vogels spotten

Fietsen en vogels spotten

Meerdere locaties

Spot verschillende vogels tijdens de 32 km lange fietstocht.

Happen en Trappen op Texel

Happen en Trappen op Texel

Meerdere locaties

Combineer een mooie fietstocht met lekker eten.

Fietspuzzeltocht

Fietspuzzeltocht

Meerdere locaties

Ontdek Texel op een andere manier: met een puzzeltocht op de fiets!

Horspolders en Kreeftpolders

Horspolders en Kreeftpolders

Den Hoorn

Neem een kijkje bij deze bijzondere duinvalleien en ontdek de vogelrijkdom en zeldzame planten!

MTB Route

MTB Route

De Koog

Een uitdagende MTB-route dwars door bosgebied De Dennen.

De Koog

De Koog

De Koog

De Koog is dé badplaats van Texel en heeft vele winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden.

De Cocksdorp

De Cocksdorp

De Cocksdorp

Bezoek het jongste dorp van Texel. Hier vindt u o.a. winkeltjes, restaurants en terrassen!

Oudeschild

Oudeschild

Oudeschild

Bezoek het vissersdorp van Texel en ontdek meer over de Rede van Texel. 

Den Burg

Den Burg

Den Burg

Bezoek het grootste dorp van Texel en ontdek wat Den Burg allemaal te bieden heeft.

De Waal

De Waal

De Waal

Reis terug in de tijd in het kleinste dorp van Texel.

Oosterend

Oosterend

Oosterend

Ontdek het best bewaarde juweel van Texel. 

Boek uw verblijf op Texel

Ga op pad met de fiets: er wacht maar liefst 140 kilometer aan fietspad op u! Fiets door een van de vele natuurgebieden die Texel rijk is. Zo komt u door heidevelden, bossen en duinen. Tijd voor pauze? Neem dan plaats op een terrasje in een van de dorpen.

Wellicht ook interessant

Redactie De Krim Texel
Update: 1 april 2021 10:00

Blijf op de hoogte

Altijd het laatste nieuws & de leukste aanbiedingen in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.