Al 50 jaar…

Historie van De Krim Texel

Van camping tot 9 exploitaties op Texel. In 1969 begonnen als camping De Krim in De Cocksdorp. En een halve eeuw later uitgegroeid tot negen exploitaties, verspreid over het hele eiland. Hoe dat gegaan is, leest u hier.

Hoe het begon

Het toerisme op Texel kwam in de jaren '60 goed op gang. Vooral De Koog was bekend als badplaats. Het noorden van het eiland profiteerde nog niet mee van het toerisme en de economische groei rond De Cocksdorp kon wel een impuls gebruiken. In 1969 richtte een groep doortastende Texelaars uit het noorden van het eiland daarom De Krim op. In het oprichtingsdocument van 23 juli 1969 staat: “Zij stellen zich ten doel dit terrein voor recreatiedoeleinden te exploiteren en daardoor de bestaansmogelijkheden van de inwoners van Texel en van Eierland in het bijzonder te vergroten.” Zij zagen het belang van toerisme voor Texels Noorden én de noodzaak om deze bedrijfstak in eigen hand te houden. De aandeelhouders brachten een startkapitaal bijeen en begonnen met een camping, vernoemd naar het aangrenzende duingebied De Krim. De camping werd gerund door één vaste medewerker, met hulp van anderen. Zo repareerde de aannemer de waterleiding en hield de huisarts jongeren in het gareel. Gezamenlijk werd er gewerkt aan de opbouw.  

Vakantiepark De Krim, luchtfoto historie
Ontwikkeling tot vakantiepark
Vakantiepark De Krim, centrum

Vanaf 1980
In de jaren ‘80 kocht De Krim Texel de naastgelegen grond. In 1985 volgde een tweede grote stap. Een geheel nieuwe entree en een centrum werd in gebruik genomen. Het kampeerterrein was inmiddels 32 ha groot en ook stonden er een zestigtal stacaravans op het kampeerterrein. Een overkantse projectontwikkelaar zag kansen in de bouw van bungalows. En met een grote campagne werden in 1986 de eerste perceeltjes grond verkocht aan zo’n 140 particuliere eigenaren. Deze ontwikkeling bood De Krim de kans om een zwembad te realiseren én het bedrijf het gehele jaar open te houden. Daarmee werd dan ook voldaan aan één van de doelstellingen van de N.V., een positieve bijdrage leveren aan de werkgelegenheid in de Noordkop. De verkoop van bungalows zette goed door en in een zevental jaren werden in totaal 500 bungalows gebouwd. In 1990 werd het binnenzwembad in gebruik genomen en in 1995 opende het multifunctionele gebouw ’t Paviljoen. Op De Krim zelf werden steeds meer interne voorzieningen gerealiseerd. Ook het kampeerterrein werd in kwalitatieve zin opgewaardeerd, met beter en moderner sanitair en prettigere kampeerplekjes, een ontwikkeling die nog steeds in gang is. 

Vakantiepark De Krim, binnenbad

Vanaf 2000
Vanaf 2003 werd een noodzakelijke start gemaakt met een rigoureuze vernieuwing van park en faciliteiten. Na de opening van het Kinderspeelparadijs kreeg het hele centrum een nieuwe uitstraling. Nieuwe chalets met sauna of twee badkamers boden de gasten vernieuwende accommodaties. Hiermee was De Krim voor het eerst zelf eigenaar van verhuuraccommodaties op het park, een belangrijke stap richting onafhankelijkheid. In 2009 werd het scala aan overnachtingsmogelijkheden uitgebreid met 30 familievilla’s, in 2010 kwamen hier de hotelchalets bij en in 2017 de luxury lodges: zeer luxe ingerichte tenten. 

Ook de afgelopen jaren is fors geïnvesteerd in uitbreiding en verbetering van de centrale faciliteiten. Zo is in 2017 een nieuw overdekt zwemparadijs geopend en eind 2018 Evenementenhal Texel. Begin 2019 is het indoor speelparadijs vernieuwd. 

Vakantiepark De Krim is uitgegroeid tot het best uitgeruste vakantiepark van Texel en de Waddeneilanden en kan zich op vele fronten meten met de beste parken in Nederland. 

Uitbreiding van het aanbod

Residentie Californië

1992 - Residentie Californië
Het appartementencomplex Residentie Californië telt ca. 60 appartementen en wordt sinds 1992 door De Krim Texel in opdracht van de particuliere eigenaren verhuurd. Californië is gelegen vlakbij De Koog, Ecomare en het Texelse bos De Dennen.  

Golfbaan De Texelse

1994 - Golfbaan De Texelse
In 1994 werd onder invloed van de toenemende interesse in golfen het initiatief genomen tot het oprichten van Golfbaan De Texelse, direct naast Vakantiepark De Krim. In 1997 werd de baan met 9 holes geopend. In 2014 werd de baan uitgebreid met nog 9 holes naar een uitdagende en afwisselende 18-holes linkcourse.

Bungalowpark 't Hoogelandt, luxe villa wellness

2008 - Bungalowpark 't Hoogelandt
In 2008 werd het aanbod van De Krim Texel verbreed door de aankoop van Bungalowpark ’ t Hoogelandt in De Koog. In 2011 werden een aantal van deze verouderde bungalows vervangen door luxe rietgedekte bungalows op ruime kavels. In 2015 werden hier 13 zeer luxe villa’s aan toegevoegd, waarvan sommige zelfs met eigen wellness. Hiermee werd de strategie van kwaliteitsverbetering van onze toeristische accommodaties doorgezet.

Hotel Molenbos, hotelkamer met douche/toilet

2011 - Hotel Molenbos
Hotel Molenbos grenst aan Vakantiepark De Krim en Golfbaan de Texelse. Toen het hotel te koop kwam was de aankoop voor De Krim Texel een logische stap. In 2011 werd het restaurant direct gerenoveerd. Eind 2013 en 2014 werden alle hotelkamers gerenoveerd en opnieuw ingericht.

Camping Kogerstrand

2013 - Texelcampings
Texelcampings is in 1955 als Stichting Sociaal Toerisme Texel begonnen. De stichting had als doel het kamperen op het eiland te bevorderen. Het kamperen was speciaal gericht op de toeristen met een smalle beurs, hier kon men kamperen voor slechts een kwartje per nacht. Op 15 december 1966 werd de naam gewijzigd in Recreatiestichting Texel. RST was gedurende een groot aantal jaren een verlengstuk van de gemeente. De gemeenteraad moest goedkeuring geven over zaken binnen RST. Op 8 januari 1999 is een statutenwijziging doorgevoerd, waarbij de banden met de gemeente definitief werden doorgesneden. In 2007 is de naam weer veranderd in Stichting Texelcampings.

In 2012 verkeerde de stichting in een moeilijke financiële situatie. De Krim zag echter nog wel mogelijkheden om Texelcampings voor het eiland te behouden. De gedachte tot samenwerking kreeg vorm in de zomer van 2012 met als doel: één krachtige organisatie, van oudsher diep geworteld op Texel, die beter in staat is te anticiperen op de huidige en toekomstige veranderingen binnen de gastvrijheidseconomie. Per 1 oktober 2013 heeft De Krim Texel de operationele bedrijfsvoering over de vier Texelcampings Loodsmansduin, Kogerstrand, De Shelter en Om de Noord overgenomen. Dit verliep zo succesvol dat in 2014 ook de algehele bedrijfsvoering werd overgenomen. Per 1 januari 2015 zijn beide organisaties gefuseerd. De campings liggen mooi verspreid over het eiland en trekken allemaal hun eigen publiek. Op deze manier kan De Krim Texel ook kampeerders een ruime keuze bieden. 

Villapark De Koog, impressie

2019 – Opening Villapark De Koog
In 2018 is er een start gemaakt met de bouw van Villapark De Koog op het voormalige campingterrein van Texelcamping Om De Noord. Hiermee wordt ingespeeld op de landelijke vraag naar luxe accommodaties. De Krim Texel blijft eigenaar van de villa’s en draagt zorg voor de het beheer en de verhuur. Uniek voor Texel zijn de zeer luxe 6-persoons huizen met een eigen zwembad. Fase 1 van Villapark De Koog is in juli 2019 opgeleverd.

2019 en verder

De Krim Texel is uitgegroeid tot een krachtige speler in de toeristische sector en is van grote economische betekenis voor het eiland. De Krim Texel is nu de grootste recreatieaanbieder van Texel en beheert ruim 13.000 slaapplaatsen (ca. 30% van het marktaandeel op Texel). Het is ook een solide organisatie, met een stabiel bestuur, een gezonde balans en resultaat, die veel werkgelegenheid biedt aan Texelaars. De Krim Texel richt de blik de komende tijd nog meer op de Texelse maatschappij met initiatieven die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het hele eiland. Wij noemen dit 'Hart voor Texel' 

Meer over De Krim Texel

Vakantiepark De Krim, centrum

Over De Krim

De Krim Texel: Een uniek Texels recreatiebedrijf met een groot hart voor Texel...

KNRM

Hart voor Texel

Lees meer over onze inzet voor de leefbaarheid en vitaliteit van Texel

Laatste nieuws

Laatste nieuws

Lees het laatste nieuws van De Krim Texel

Vacatures

Vacatures

Werken bij De Krim Texel? Bekijk de actuele vacatures!

Blijf op de hoogte

Altijd het laatste nieuws & de leukste aanbiedingen in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.