Het kindernatuurpad

in De Dennen

Het Sommeltjespad

Bewandel het Sommeltjespad in De Dennen. Tijdens de mooie boswandeling komt u Sommeltjes en verschillende speelplaatsen tegen. Sommeltjes zijn Texelse aardmannetjes, die 's nachts tot leven komen om te dansen op de Sommeltjesberg. Overdag veranderen zij in steen en wijzen ze kinderen de weg op het Sommeltjespad. Wie goed om zich heen kijkt, ziet Sommeltjes overal. 

Fotoalbum Het Sommeltjespad

Loading...

Bezoekinformatie

Adres: Pelikaanweg, De Koog
Website: Het Sommeltjespad
Bekijk de actuele informatie op de website van de aanbieder!

Onze tips bij… Sommeltjes spotten in het bos

De Krim Texel is een écht Texels bedrijf. Als wij niet aan het werk zijn, genieten wij natuurlijk zelf ook van alles wat Texel te bieden heeft. Wij hebben dan ook veel kennis over het eiland en geven u graag de beste en origineelste tips. We nemen u hieronder mee naar het Sommeltjespad! Als u Texel bezoek met (kleine) kinderen, dan moet u daar zeker naar toe! Maar voordat u gaat beginnen aan deze wandeling, moeten wij u misschien even uitleggen wat Sommeltjes zijn. Gewoon… voor het geval dat.

Sommeltjes

Sommeltjes zijn aardmannetjes die in de Sommeltjesberg wonen. Als het avond is, komen al deze wezentjes tot leven en dansen ze in het maanlicht. Maar zodra het ochtend wordt, zijn ze bijna niet te vinden. Dit komt omdat ze erg klein zijn en van vorm kunnen veranderen, maar ook doordat Sommeltjes verstenen als ze in zonlicht komen. Een aantal Sommeltjes zijn echter niet snel genoeg, al deze wezentjes vindt u langs de route.

©DeKrimTexel-sommeltje-op-het-sommeltjespad
©DeKrimTexel-figuurtjes-op-het-sommeltjespad

De route 

Nu u op de hoogte bent van wat Sommeltjes zijn, kunnen wij u meer vertellen over de route zelf. Deze begint aan de Pelikaanweg vlakbij De Koog. Langs de Pelikaanweg kunt u tevens uw auto of fiets neerzetten.
Aan de rand van het bos staat een grote boog waar u onderdoor moet. Dit is dan ook de start van de route die ongeveer 1,5 kilometer lang is. Overal langs de route staan paaltjes met een paar ogen met daaromheen een groene rand te vinden. Zo weet u gedurende het wandelen of u nog op de route loopt.

Leuk voor de kinderen

Onderweg komt u niet alleen Sommeltjes tegen. Als u goed om u heen kijkt, kunt u ook allemaal dieren van hout vinden. Deze dieren zitten verstopt in de bomen, maar zijn ook op de grond te vinden. Verder is er nog een gedeelte waar allemaal geschilderde vogelhuisjes hangen en komt u nog een aantal speeltuinen tegen.
Is iedereen in voor een pauze? Ook daar is rekening mee gehouden. Onderweg staan namelijk een aantal bankjes.

Vogelkijkscherm Alloo

Zijn de kids nog vol energie? Bezoek dan ook het vogelkijkscherm. Na de kikker bij de vijver kunt u – nog voor de picknickbanken – naar links. Als u vervolgens de eerste weer links gaat en blijft doorlopen, kunt u het vogelkijkscherm niet missen! U heeft hier de kans om tapuiten en witte kwikstaarten te zien.

Genieten van de natuur

Nog niet uitgewandeld? Dan biedt Staatbosbeheer vlakbij het Sommeltjespad ook nog Natuurpad Het Alloo, deze wandeling is 4,5 kilometer lang, of kies voor de familiewandeling van 2,7 kilometer. 

Kind-Vogels-Kijken-De-Krim-Texel

Wellicht ook interessant voor u

Zandbank Texel

Zandbank Texel

De Koog

Ga de uitdaging aan tijdens de sportieve activiteiten in de Texelse natuur.

Maneges op Texel

Maneges op Texel

De Koog

Bent u een ervaren ruiter of wilt u juist kennis maken met de ruitersport? Bezoek een van de maneges op Texel!

De Toekomst

De Toekomst

De Koog

Feest, drankjes, dansjes en ontzettend veel plezier. Beleef het allemaal bij De Toekomst!

Juttersmuseum

Juttersmuseum

De Koog

Ontdek alles over de wondere wereld van het strandjutten en laat de vondsten je verrassen.

Redactie De Krim Texel
Update: 17 maart 2022 13:00

Blijf op de hoogte

Altijd het laatste nieuws & de leukste aanbiedingen in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.