Geniet van het uitzicht

Op 47 meter hoog

De Texelse Vuurtoren

Een bezoek aan de vuurtoren

Ingeklemd tussen de Noordzee en Waddenzee vindt u op het noordelijkste puntje van Texel de Vuurtoren, hét symbool van Texel. De vuurtoren is gebouwd in 1864 en doet nog elke nacht zijn werk! Lees hoe een bezoek aan de vuurtoren eruit ziet. 

Fotoalbum Vuurtoren

Loading...

Het uitzicht

De vuurtoren heeft 153 traptreden, waarvan 118 toegankelijk voor bezoekers. Via een wenteltrap beklimt u de zes verdiepingen van de toren. Maar met 47 meter boven het zeeniveau wordt u dan ook beloond met het allermooiste uitzicht van het hele eiland! De Texelse vuurtoren is de enige vuurtoren van Nederland waar u aan drie kanten over de zee uitkijkt. Bij helder weer kunt u Vlieland, Wieringen en Den Helder zelfs zien.

Onder oorlogsvuur

De vuurtoren lag zwaar onder oorlogsvuur in 1945. De kapotgeschoten toren is blijven staan, maar er is een nieuwe torenmuur om de vuurtoren heen gebouwd. U kunt de kogelgaten nog bekijken door tussen de muren te lopen. 

Bezoekinformatie

Adres: Vuurtorenweg 184, De Cocksdorp
Website: Vuurtoren
Bekijk de actuele informatie en openingstijden op de website van de aanbieder!

Onze tips bij… een bezoek aan de vuurtoren

De Krim Texel is een écht Texels bedrijf. Als wij niet aan het werk zijn, genieten wij natuurlijk zelf ook van alles wat Texel te bieden heeft. Wij hebben dan ook veel kennis over het eiland en geven u graag de beste en origineelste tips. We nemen u hieronder mee naar het Noordelijkste puntje van Texel voor een bezoek aan de vuurtoren en een heerlijke wandeling in de omgeving. Vergeet vooral uw camera niet!

Bezoek aan de vuurtoren

Vlakbij de vuurtoren is een parkeerplaats waar u de auto of fiets kwijt kunt en met zo’n groot, rood baken vlakbij weet u zeker dat u deze altijd weer terugvindt 😉
Vanaf de parkeerplaats heeft u al een mooi uitzicht op de vuurtoren, waar u een aantal foto’s kunt maken. De vuurtoren is waarschijnlijk het meest gefotografeerde gebouw van Texel. Het is een aanrader om de vuurtoren vervolgens ook te beklimmen, controleer nog wel even de openingstijden. U klimt naar boven via de trappen uit 1864, u treedt dus in de voetsporen van heel veel mensen die onder verschillende omstandigheden de toren hebben beklommen.
Eenmaal boven op 47 meter hoogte, heeft u een spectaculair uitzicht. Neem hier dan vooral even de tijd om alles in u op te nemen.

Tip: Als u in de winter tegen donker de toren op gaat, kunt u bij helder weer ook de andere vuurtorens in de omgeving spotten.

De Cocksdorp, vuurtoren
De Cocksdorp, vuurtoren

Start van de wandeling

Ga na het bezoek aan de vuurtoren niet meteen terug naar de auto, maar lekker aan de wandel. Het startpunt van een leuke wandelroute, die u kunt herkennen aan het bord van Nationaal Park Duinen van Texel aan uw rechterhand, ligt langs de toegangsweg 450 meter richting De Cocksdorp. Dit is de richting waar u vandaan kwam toen u naar de vuurtoren reed.

In een klein kwartier loopt u vanaf de start door de Tuintjes richting Uitkijkpost Texel Noord. De Tuintjes is het gebied waar vroeger de moestuinen lagen van mensen die de vuurtoren bemensten, ze worden ook wel Torentuintjes genoemd. Deze tuintjes zijn er nu net meer, die hebben plek gemaakt voor een prachtig uitzicht over de Eierlandse duinen.

Tussenstop bij Uitkijkpost Texel Noord

Eenmaal aangekomen bij de uitkijkpost, kunt u op een van de bankjes gaan zitten om te genieten van het prachtige uitzicht. Of misschien heeft u wel wat lekkers voor onderweg meegenomen. Vooral als het wat waait, is het een schitterend gezicht. Dan kunt u de golven tegen de branding zien slaan. Hier komt uw camera wederom weer handig van pas.

Vuurtoren op Texel
strand-vliegers-de-krim-texel

Strand

U kunt natuurlijk nog veel verder door de Eierlandse duinen lopen, maar de route leidt u vanaf hier over het strand terug richting de parkeerplaats. De vuurtoren wijst u de weg! Bij eb is het strand bij de toren het breedst van heel Texel. Er worden vaak allerlei activiteiten gedaan zoals vliegeren of blokarten. Leuk om even een pauze in te lassen om naar alle bedrijvigheid te kijken. Kinderen vermaken zich hier met het zoeken naar schelpen. Honden zijn ook toegestaan op dit strand en leven zich hier natuurlijk heerlijk uit.

Strandtenten

Direct bij de vuurtoren zijn twee horecagelegenheden: Paal 30 en het Torenrestaurant, maar iets verderop zitten ook Paal 33 en RJ. Gaat u liever picknicken? Dan is het strand bij de Waddenveer naar Vlieland een leuke plek. Vaak zit u hier wat meer uit de wind dan op het strand bij de vuurtoren.

Wellicht ook interessant voor u

Vaartochten

Vaartochten

De Cocksdorp

Bezoek het buureiland Vlieland voor een wandeling of fietstocht of ga mee robben spotten. 

Rondvlucht

Rondvlucht

De Cocksdorp

Ontdek de schoonheid van Texel op hoogte tijdens een rondvlucht met Tessel Air!

De Texelse vuurtoren

De Texelse vuurtoren

De Cocksdorp

Geniet van het mooiste uitzicht op Texel vanaf 47 meter boven het zeeniveau! 

Reddingbootdag

Reddingbootdag

Oudeschild en De Cocksdorp
25-05-2024

Stap in de schoenen van de bemanningsleden van de reddingsboten en vaar mee!

Redactie De Krim Texel
Update: 3 maart 2022 09:00

Blijf op de hoogte

Altijd het laatste nieuws & de leukste aanbiedingen in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.