Ga op ontdekkingsreis

bij Museum Kaap Skil

Museum Kaap Skil

Museum Kaap Skil is een veelzijdig Texels museum vol verhalen en avonturen over het ruige leven op en met de zee. De museumcollectie bestaat uit topvondsten uit eeuwenoude scheepswrakken die voor de Texelse kust gevonden zijn. Zowel binnen als buiten een belevenis voor het hele gezin.  

Fotoalbum Museum Kaap Skil

Loading...

Tentoonstellingen

Museum Kaap Skil bevat het hele jaar door verschillende tentoonstellingen over visserij, scheepvaart, jutterij en het belang van Texel in de zeventiende eeuw. Texel was toen een belangrijk knooppunt voor de scheepvaart. Voor de kust bij Oudeschild lag de Reede van Texel, de grootste ankerplaats ter wereld.

Open Depot

In het nieuwe Open Depot zijn allerlei opgedoken vondsten te vinden die allemaal afkomstig zijn van eeuwenoude scheepswrakken. In de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw zijn er op de Reede van Texel honderden schepen op de zeebodem terecht gekomen door schipbreuk. Deze lagen eeuwen bedolven onder het zand, maar soms spoelt zo'n wrak vrij waardoor duikers allerlei scheepsonderdelen, persoonlijke bezittingen van de zeelui en handelswaar vinden. Een selectie van deze vele objecten die van de zeebodem bij Texel zijn opgedoken is te zien in het Open Depot.

Openluchtmuseum

In het openluchtmuseum gaat u terug in de tijd. Van mei tot oktober worden hier regelmatig oude ambachten getoond. Vissersmannen boeten er hun netten, er wordt vis gerookt en de smid laat zien hoe het er vroeger aan toe ging in de smederij. 

Wereldreis

Avontuur, rijkdom, handel en romantiek, maar ook: uitbuiting, gevaar, slavernij en armoede. De wereldwijde handel in de 17e eeuw kende vele gezichten. Al deze aspecten én de centrale rol van Texel in deze tijd komen aan bod in de tentoonstelling Wereldreis. Bezoek de vier windstreken en ontdek er alles over!

Het Palmhoutwrak

In 2022 is een spectaculaire tentoonstelling geopend in Museum Kaap Skil. U ziet hier de exclusieve opgedoken schatten uit het Palmhoutwrak. Dit is een oud scheepswrak dat in 2009 voor de kust van Texel is gevonden. Het wrak is vernoemd naar een deel van de lading dat het vervoerde: stammen palmhout. Wat de originele naam was en wie de eigenaar van de boot was blijft een mysterie.

De Jurk

Duikers vonden aan boord van het wrak de meest fascinerende voorwerpen die enorme rijkdom weerspiegelen, waaronder “De Jurk”. Deze jurk is een van de meest belangrijke kledingvondsten van Europa, aangezien het een ongekende kijk biedt op de mode en levensstijl van de elite in de 17e eeuw. Het dragen van zo’n prachtige jurk was een teken van rijkdom en status en het was een manier voor vrouwen om te pronken met hun rijkdom en schoonheid. Het is zeer zeldzaam dat zo’n prachtig stuk vakmanschap zo wonderbaarlijk goed bewaard is gebleven onder water.

Lees hier een artikel van National Geographic over de jurk. Of klik hier om een kijkje te nemen op de website van het museum.

Bezoekinformatie

Adres: Heemskerckstraat 9, Oudeschild
Website: Museum Kaap Skil
Bekijk de actuele informatie en openingstijden op de website van de aanbieder!

Wellicht ook interessant voor u

Paaseiland

Paaseiland

De Cocksdorp

Ontdek het verhaal achter het Paaseilandbeeld en de band tussen Texel en Paaseiland.

Oorlogspad

Oorlogspad

De Cocksdorp

Ontdek unieke sporen uit de Tweede Wereldoorlog verspreidt over heel Texel!

Atelier Galerie Texel kunst

Atelier Galerie Texel kunst

Den Burg

Kunstwerken en schilderijen geïnspireerd door het veelzijdige Texel!

 Luchtvaartmuseum

Luchtvaartmuseum

De Cocksdorp

Vlieg door de luchtvaarthistorie van Texel en ontdek een rijke geschiedenis. 

Redactie De Krim Texel
Update: 20 oktober 2022 8:45

Blijf op de hoogte

Altijd het laatste nieuws & de leukste aanbiedingen in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.