Een leerzame dag

in de wereld van de luchtvaart in de oorlog

Luchtvaart- en Oorlogsmuseum 

Het luchtvaart- en oorlogsmuseum Texel is een indrukwekkend museum waarbij de historie van de luchtvaart en de oorlogsherinneringen op een indringende manier worden tentoongesteld. Beleef de 3D-experience en luister naar het intrigerende verhaal van Jetty Bakker tijdens de Georgische opstand op Texel. 

Fotoalbum Luchtvaart- en Oorlogsmuseum

De Georgische Opstand

De Tweede Wereldoorlog verliep op Texel relatief rustig. Het eiland lag op de route van de Geallieerden die grote steden in Duitsland bombardeerden. Menig bommenwerper werd getroffen door het afweergeschut van Texel, Vlieland of Den Helder en stortte neer, op of in de buurt van het eiland. Buiten deze luchtgevechten viel er van oorlogsgeweld weinig te merken. Dit was totdat in de nacht van 5 en 6 april 1945 de Georgische soldaten die meevochten aan de Duitse zijde massaal in opstand kwamen. Zij sneden bijna alle Duitsers in hun bataljon de keel door. Even leek Texel bevrijd, maar al de volgende morgen werden granaten op Den Burg afgevuurd, waarna dagenlang hevig werd gevochten tussen de alsmaar aangevoerde Duitse versterkingen en het steeds kleiner wordende Georgische leger. Ruim twee weken nadat de vrede was getekend kwam er op 20 mei op Texel een einde aan de strijd toen de Canadese bevrijders op het eiland arriveerden. Dit maakte Texel tot het laatste slagveld van Europa. In de strijd kwamen ongeveer 100 Texelaars en 565 Georgiërs om het leven.

Een groot deel van deze gesneuvelde Georgiërs is begraven op de Georgische begraafplaats Loladze op de Hoge Berg. De begraafplaats is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. 

Bezoekinformatie

Adres: Postweg 126, De Cocksdorp
Website: Luchtvaart- en oorlogsmuseum
Bekijk de actuele informatie en openingstijden op de website van de aanbieder!

Wellicht ook interessant voor u

't Walvisvaardershuis

't Walvisvaardershuis

De Koog

Breng een bezoek aan het huisje met veel historie en zet een stap terug in de tijd! 

Museum Waelstee

Museum Waelstee

De Waal

Bekijk hoe men 100 jaar geleden woonde en werkte op een Texelse boerderij.

Galerie Posthuys

Galerie Posthuys

De Koog

De ontmoetingsplek waar kunst, kunstenaars, bezoekers en kopers samenkomen.

De Eiland Galerij

De Eiland Galerij

De Cocksdorp

Eilandkunst geïnspireerd door water, wolken, wind en stromingsvormen.

Redactie De Krim Texel
Update: 17 maart 2022 9:00