Onbezorgde stranddag

Veilig op het strand

Een dag op het strand is een heerlijk vooruitzicht. Genieten van de zon, pootjebaden in een zwinnetje of een verkoelende duik in zee. Terwijl u wegdroomt in een goed boek vermaken de kinderen zich met het bouwen van zandkastelen of een potje beachtennis. Toch kan er tijdens zo’n dagje strand veel misgaan. Wat is goed om te weten en waar moet u op letten? Neem de tips door, bespreek ze met uw kinderen en geniet goed voorbereid van heerlijke zomerse dagen aan het Texelse strand.

Leer de vlaggen kennen

De strandwachten houden de stromingen altijd goed in de gaten. Door middel van vlaggen geven zij aan wat de situatie is, of u wel of niet kunt zwemmen en in welk gedeelte er toezicht is. Maar welke vlag betekent nu wat?
Rood/gele beachvlaggen: De reddingspost is geopend en in het gebied tussen de rood/gele vlaggen op het strand houden gekwalificeerde strandwachten toezicht.
Gele vlag: Als het gevaarlijk kan zijn om te baden of te zwemmen vanwege het weer wordt de gele vlag getoond. Dus let goed op. Drijvende voorwerpen zijn verboden.
Rode vlag: Als het verboden is te baden of te zwemmen ziet u de rode vlag.
Vraagtekenvlag: Is een kind op zoek naar zijn of haar ouders of andersom? Dan wordt de vraagtekenvlag ingezet. 

strandwacht
Muistroming

Muistroming

De zee is altijd in beweging, ook als u het niet ziet. De gevaarlijkste situaties doen zich voor rond muien. Een mui is een dieper gedeelte dwars op de kustlijn tussen twee zandbanken in. Het water tussen het strand en de zandbanken stroomt bij vloed en eb richting deze diepere gedeeltes, waardoor een krachtige stroming richting zee ontstaat. 

Wat moet u doen als u in een mui terecht komt?
· Blijf kalm en ga mee met de stroming. Zwem er nooit tegen in. Dit put u uit.
· Ga parallel aan de kustlijn zwemmen.
· Zwem richting de brekende golven (=ondiepte).
· Rust uit wanneer u weer grond onder uw voeten voelt en ga dan rustig terug naar het strand. 

Gaat u het water in? Doe dit dan tussen de rood/gele vlaggen van de reddingsbrigade. Dit gedeelte wordt goed bewaakt. Blijf uit de buurt van strekdammen. Neem geen drijfmiddelen mee het water op. Ga nooit dieper de zee in dan uw navel en kijk regelmatig achterom om te zien of u niet onverhoopt afdrijft. 

Kind vermist

Kinderen vermaken zich vaak uitstekend op het strand, maar helaas komt het regelmatig voor dat ze op een druk gedeelte verdwalen. Hoe zorgt u ervoor dat u ze niet uit het oog verliest?

1. Spreek af wie er op de kinderen let en wissel elkaar af, zodat u toch even kunt luieren of lezen. Laat ze nooit alleen.
2. Bij elke bewaakte strandopgang staat een bord van de strandwacht met informatie over die dag en de uitleg van de vlaggen. Daaraan hangt een bakje met gratis polsbandjes. Neem er een mee, schrijf daarop de naam en het 06-nummer van u of uw partner en doe het bandje om de pols van uw kind. Zorg dat uw telefoon goed is opgeladen en houd ook de vraagtekenvlag op de strandwachtpost in de gaten.
3. Spreek voordat jullie de strandlakens uitslaan een herkenbaar punt af: een strandpaviljoen, verdwaalpaal of de post van de reddingsbrigade. Zijn jullie elkaar uit het oog verloren, dan gaan jullie naar het afgesproken punt toe.
4. Gebruik in zee geen vlinderbandjes of drijfbanden bij uw kind. Het lijkt misschien veilig, maar door de invloed van wind, stroming en golfslag drijven kinderen heel snel van u af.
5. Is uw kind kwijt en kunt u hem of haar ook niet vinden bij het afgesproken herkenningspunt? Zorg dat u weet wat uw kind draagt. Waarschuw direct de reddingsbrigade en begin met zoeken. Goed om te weten: een verdwaald kind loopt vaak met de zon in de rug weg. Kinderen met lange haren lopen vaak tegen de wind in.

polsbandje
kinderen-zandkasteel-strand-de-krim-texel

Smeren maar!

Als laatste tip: vergeet de zonnebrandcrème niet! Met het verkoelende briesje van zee verlaat menig zonaanbidder aan het eind van de dag het strand met een rood/roze kleur. Smeer dus goed en regelmatig met een hoge factor. 

Strandvakantie Texel boeken

U kunt nu onbezorgd op vakantie naar Texel en heerlijk genieten aan het strand. Het enige dat u nog hoeft te doen, is uw accommodatie uitkiezen. Bekijk ons ruime aanbod en kies het verblijf dat aan al uw wensen voldoet.