Zo vrij als een vogel

zweven boven Texel

Zweefvliegen op Texel

Texel bewonderen vanuit vogelperspectief? Zweefvliegclub Texel biedt de mogelijkheid om een zweefvlucht te maken vanaf vliegveld De Vlijt. Binnen enkele seconden gaat u met een razende snelheid omhoog en zodra het zweefvliegtuig op hoogte is, is het alleen nog maar genieten. En wat ziet het eiland er prachtig uit vanuit de lucht!

Fotoalbum Zweefvliegen

Loading...

Kennismaken met motorzweefvliegen

Na enige uitleg volgt een vlucht met een ervaren vlieger van de Motorzweefvliegclub Texel, van ca. 30 minuten boven Texel. Voor wie altijd al eens met motorzweefvliegen wilde kennismaken is dit de mogelijkheid. Misschien het begin van een nieuwe hobby? Deze mogelijkheid is er voor iedereen van 13 jaar en ouder die minder dan 100 kg weegt. 

Bezoekinformatie

Ook een zweefvlucht maken boven Texel? Neem dan contact op met:
Gerard Bouwman: tel: 0222-315575
Wanneer er niet wordt opgenomen kunt u inspreken en wordt u z.s.m. teruggebeld. 

Korting voor gasten van De Krim Texel
Speciale prijs voor een vlucht van 30 minuten gasten van De Krim Texel €75,00 (Normale prijs: € 95,00).
Vliegen kan jaarrond, mits het weer goed is.

Adres: Postweg 122B, 1795 JS De Cocksdorp
Website: Zweefvliegen
Bekijk de actuele informatie en openingstijden op de website van de aanbieder!

Onze tips bij… zweefvliegen op Texel

De Krim Texel is een écht Texels bedrijf. Als wij niet aan het werk zijn, genieten wij zelf ook van alles wat Texel te bieden heeft. En natuurlijk proberen we alles zelf uit… Vandaag neemt Mariska, onze razende Texelreporter, je mee in een zweefvliegtuig tijdens een rondje boven Texel.

Een warm welkom

Met mijn auto rijd ik naar Zweefvliegclub Texel. Eenmaal aangekomen zet ik mijn auto in een parkeervak en loop ik richting de deur. Daar staat Gerard Bouwman al op mij te wachten. Gerard vliegt al sinds hij 15 jaar oud was en is mijn piloot voor vandaag. Hij doet de deur voor mij open en terwijl we naar de loods lopen, begint hij enthousiast te vertellen over het vliegen. Het is vandaag een perfecte dag. De lucht is strak blauw, de zon schijnt volop en hier en daar is een enkele wolk te zien. Buiten zie ik het vliegtuigje al staan. Deze heeft Gerard vanochtend al gecontroleerd dus zijn we klaar voor vertrek.

Zweefvliegtuig_Voor_De_Loods_(2)
Uitzicht_Texel_Zweefvliegen

Opstijgen

Eenmaal in het vliegtuig legt Gerard uit wat ik voor me zie. Van de hoogtemeter tot aan de brandstofmeter en van de rem tot aan de snelheidsmeter. Nadat er contact is gemaakt met de toren, de baan vrij is en Gerard de laatste check heeft gedaan, kunnen we de lucht in.
Onderweg vertelt Gerard van alles over het vliegtuig, zijn eerdere vliegervaringen en het eiland. Het is geen moment stil met Gerard als piloot. Zo vertelt hij ook wat het voordeel is van een zweefvliegtuig: Allereerst is de kap volledig doorzichtig en begint deze laag. Hierdoor kun je goed zien wat er om je heen gebeurd. Daarnaast zitten de vleugels aan de onderkant, waardoor je ook als er een bocht wordt gemaakt nog perfect uitzicht hebt.

Rondvlucht

De vlucht begon bij De Koog. Vanuit de lucht valt de lengte van Camping Kogerstrand meteen op, je kampeert daar echt op de hele camping direct aan zee. Via de kustlijn zijn we richting De Cocksdorp gevolgen. Natuurlijk konden we Golfbaan De Texelse en Vakantiepark De Krim niet overslaan en ook de vuurtoren hebben we vanuit de lucht bekeken.
Iets verderop hebben we nog zeehonden gespot op de zandbanken. Wat zijn dat er veel! Gerard – die ook bij De Vriendschap werkt – vertelt mij dat er zo’n 14.000 zeehonden in het Waddengebied leven, ongeveer 1000 daarvan leven rond Texel.
Na de zeehondjes is het tijd om hoger op te gaan. Voorbij de wolken zet Gerard de motor uit, wat een stilte. Ik kijk om me heen, we zitten nu heel hoog. Gerard geeft aan dat het besturen van een zweefvliegtuig niet zo moeilijk is en dat ik het ook mag proberen. Al snel ben ik zelfstandig bochtjes aan het maken.
Als we wat zakken vliegen we letterlijk en figuurlijk door de wolken. Wat een schitterend gezicht. Bekijk ook zeker onze Reel op @dekrimtexel, want dit heb ik natuurlijk gefilmd.

In_De_Wolken_Zweefvliegen
De_Slufter_Zweefvliegen

Ervaring

Dit is een ervaring die je absoluut op je lijstje wilt hebben staan! Zeker als je het eiland nog niet kent! Je ziet alles van boven af en kunt zo de leukste plekjes er tussenuit pikken. Ook met Gerard als gids komt dat zeker goed. Hij vertelt je met veel plezier waar De Slufter ligt, waar je wilde paarden kunt spotten en waar alle gebieden liggen. Ben je – net als ik - al wel bekend met het eiland? Ook dan is het zeker de moeite waard! Je ziet het eiland vanuit een heel ander perspectief. Verder kun je met helder weer de overige Waddeneilanden zien. Zo konden wij tot aan Ameland kijken, zagen we de kust van Friesland, de Afsluitdijk en konden we zelfs de Flevopolder zien. Wanneer ga jij de lucht in?

Hart voor Texel

 Al een aantal jaren sponsort De Krim Texel de Zweefvliegclub van Texel. Hiermee kan de club mensen opleiden die graag piloot willen worden. De piloten die bij Zweefvliegclub Texel vliegen hoeven door ons sponsorbedrag namelijk geen contributie te betalen en ook de kosten van de instructeur worden met ons sponsorbedrag betaalt. Daarnaast werkt ook de TESO mee waardoor de piloten in spé de eerste 15 overtochten vergoed krijgen.  

Wellicht ook interessant voor u

The Plug Vintage

The Plug Vintage

De Cocksdorp

Kleding een tweede leven geven? The Plug Vintage heeft tweedehands kleding voor alle maten!

Vaartochten

Vaartochten

De Cocksdorp

Bezoek het buureiland Vlieland voor een wandeling of fietstocht of ga mee robben spotten. 

Rondvlucht

Rondvlucht

De Cocksdorp

Ontdek de schoonheid van Texel op hoogte tijdens een rondvlucht met Tessel Air!

De Texelse vuurtoren

De Texelse vuurtoren

De Cocksdorp

Geniet van het mooiste uitzicht op Texel vanaf 47 meter boven het zeeniveau! 

Redactie De Krim Texel
Update: 16 augustus 2022 10:30

Blijf op de hoogte

Altijd het laatste nieuws & de leukste aanbiedingen in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.