Geniet van de golven

Surfen Texel 

Surfen op een golf is een fantastisch gevoel. Leren golfsurfen of al ervaring? Dan bent u op Texel aan het juiste adres! Door de goede ligging van de Texelse kust komen de golven hier extra goed aan. Bij Surfschool Foamball en Surfcenter Paal 9 leren de enthousiaste surf instructeurs naast een juiste surftechniek ook alles over surfetiquette en surfvoorspellingen. De lessen worden verzorgd op ieder niveau voor volwassenen en kinderen (vanaf 6 jaar). Ook voor het huren van een surfboard of wetsuit huren kun u daar terecht.

Fotoalbum Surfen

Loading...

Golfsurfen in Nederland  

Ik hoor u denken, ‘golfsurfen in Nederland?’. Bij goede surfspots is Nederland vaak niet de eerste bestemming waar aan gedacht wordt, maar surfers die geproefd hebben van de Noordzee golven weten wel beter! Alhoewel de golven over het algemeen kleiner zijn dan in de Atlantische oceaan, zijn ook hier uitstekende condities te vinden mits de juiste omstandigheden zoals de wind en het getij. Soms zijn de golven hier zelfs beter dan in Frankrijk, echt waar! Vooral voor de beginnende surfer biedt de Nederlandse kust vaak goede condities. Doordat het vaak en hard waait in Nederland en de Noordzee relatief ondiep is breken er al snel golven om op te surfen.

Benieuwd naar de actuele surf condities? Bekijk dan webcam Paal 9 of webcam Paal 17.

De Waal, Grutto in polder Waalenburg
De Waal, Grutto in polder Waalenburg

Surfen op Texel  

Om te golfsurfen zijn er uiteraard goede golven nodig. De kust van Texel heeft een hele geschikte ligging waardoor de golven vaak krachtiger zijn dan op andere plekken in Nederland. Dit maakt het ook voor de ervaren surfer een ideale plek voor een surftrip. De beste surfcondities voor de beginnende surfer zijn tussen mei en oktober, terwijl de meest ervaren surfers wachten op stormen vanuit het noordwesten die weer vaker voorkomen in de koudere wintermaanden van het jaar. Naast het prachtige oer-Hollandse landschap van Texel maakt de ligging het ook mogelijk om op ieder moment van de dag in verschillende condities te surfen, dit maakt het tot een unieke surfbestemming in Nederland. Bij golven die vanuit het Noordwesten komen kan er eigenlijk op het hele eiland van Den Hoorn tot De Cocksdorp goed gesurft worden, vooral wanneer het getij hoger is. Wanneer de golven vanuit het zuidwesten komen kan er door de stroming en de ligging het best gesurft worden met laagwater, bij Paal 9. 

De voordelen van surfen 

Lekker actief buiten zijn in de natuur, er zijn maar weinig sporten die zich zo midden in de natuurlijke elementen afspelen als surfen. De frisse zeewind, het geluid van de golven, midden in een prachtige omgeving en volledig afhankelijk van de wind en het getij. Het is niet verassend dat surfen verslavend werkt en vele fysieke en mentale voordelen met zich meebrengt. Het hoofd even volledig leegmaken en een sterkere connectie met de natuur ervaren, dit zijn maar enkele voordelen die te ervaren zijn. Eenmaal op de golf, dan suist de adrenaline door u lichaam, een gevoel dat surfers maar moeilijk in woorden kunnen beschrijven. Niet voor niets luidt het gezegde ‘only a surfer knows the feeling’. Met geluk komt er ook nog een nieuwsgierig zeehondje mee kijken! 

De Waal, Grutto in polder Waalenburg

Surflessen op Texel

Op Texel kunt u ook surflessen volgen of surfmateriaal huren. Hiervoor kunt u terecht bij:

Surfschool Foamball
Adres: Ruijslaan 44, De Koog
Website: Surfschool Foamball

Surfcenter Paal 9
Adres: Hoorderslag 8, Den Hoorn
Website: Surfcenter Paal 9
Bekijk de actuele informatie en openingstijden op de website van de aanbieder!

Wellicht ook interessant voor u

Fotowedstrijd 2019, top 10

Kitesurfen

De Koog en Den Hoorn

Ervaren of onervaren? Leer alle ins en outs van het kitesurfen.  

Catamaranzeilen

Catamaranzeilen

De Cocksdorp

Beleef een avontuur op het water tijdens het spectaculaire catamaranzeilen. 

Suppen

Suppen

Oudeschild

Beweeg voort op het water op een surfboard, zonder gebruik te maken van de golven! 

De Koog, surfles

Watersport

Meerdere locaties

Golfsurfen, catamaranzeilen, brandingkayakken….

Veelgestelde vragen

Ja, het hele jaar door kan je surfen in Nederland mits de juiste condities. Staat er een stevige wind op zee richting de Nederlandse kust, dan kun je golven verwachten. Over het algemeen zijn de golven het beste uit een noordwestelijke richting met bij de kust weinig of aflandige wind. 

Er zijn meerdere goede surfspots op Texel. Paal 9 en Paal 17 zijn de bekendste surfspots, maar ook vanaf de Koog richting De Cocksdorp zijn er goede surfplekken te ontdekken. 

Ja, op Texel zijn er twee surfscholen die surfmateriaal verhuren, Surfschool Foamball en Surf Center Paal 9.

Surflessen voor jong en oud zijn te boeken bij één van de twee surfscholen op Texel; Surfschool Foamball en Surf Center Paal 9. Zowel bij Surfschool Foamball als bij Surf Center Paal 9 kan je surflessen boeken. 

De beste condities voor beginners zijn van mei tot oktober. In de herfst en wintermaanden zijn de golven vaak krachtiger wat weer beter is voor de gevorderde surfer. 

Redactie De Krim Texel
Update: 1 november 2022, 15:30

Blijf op de hoogte

Altijd het laatste nieuws & de leukste aanbiedingen in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.