Duurzaam en vers fruit plukken

De Zelfpluktuin

Pluk fruit, groente en bloemen rechtstreeks uit de prachtige tuin, wat u natuurlijk mee naar huis mag nemen. Tussendoor wat willen eten? Alles wat rijp is mag u ter plekke proeven! Speciaal voor kinderen is er het 900 meter lange Kabouterpad. Ga met kabouter Berry op pad en leer hoe de lekkerste jam gemaakt wordt. Daarna kunt u genieten op het terras van de ambachtelijke geproduceerde jam, siroop, taart en schepijs.

Fotoalbum Voedselbos

Loading...

Bezoekinformatie

Adres: Middellandseweg 4, Oudeschild
Website: Voedselbos Texel
Bekijk de actuele informatie en openingstijden op de website van de aanbieder!

Onze tips bij… de Zelfpluktuin

De Krim Texel is een écht Texels bedrijf. Als wij niet aan het werk zijn, genieten wij zelf ook van alles wat Texel te bieden heeft. En natuurlijk proberen we alles uit! Vandaag neemt Mariska, onze razende Texelreporter, je mee naar de Zelfpluktuin, ook wel bekend als het Voedselbos.

Onderweg

Vanaf Vakantiepark De Krim rijd ik naar Oudeschild, dit is de plaats waar de Zelfpluktuin is. Net vo ordat je Oudeschild inrijdt (vanaf De Waal) moet je rechtsaf. Na enige tijd rechtdoor rijden, is de Zelfpluktuin aan je linkerhand. Deze is door de twee vlaggen aan de voorkant niet te missen. Ondanks dat de Zelfpluktuin pas om 10:00 uur opengaat, staan er al een aantal fietsen en auto’s. Het is dan ook een mooie dag om erop uit te gaan.

wegwijsbord-zelfpluktuin
Restaurant zelfpluktuin voedselbos

Restaurant 

Na de ingang kom je gelijk in de winkel, waar je de verse oogst, potten jam en siropen kunt vinden, met daarnaast het restaurantje. Hier kun je genieten van een hapje en drankje. Zowel de winkel als het restaurant werken op basis van zelfbediening, alleen het afrekenen gebeurd bij een medewerkster van de Zelfpluktuin. Ik loop naar haar toe en ontvang van haar een plattegrond met uitleg over de tuinen en een bakje waar ik het geplukte fruit in kan doen.

Aardbeien plukken

In totaal zijn er vier aardbeien-kassen, vandaag is een kas geopend voor bezoekers. Dit is dan ook de plek waar ik begin. Ik loop naar de kas en zie dat het nog niet zo druk is waardoor ik op mijn gemak aardbeien kan plukken. Ik loop door de kas en pluk hier en daar een rode aardbei die ik in mijn bakje stop. Wat heerst hier een rust zeg! De kassen zijn overdekt, waardoor je ook als het regent prima kunt gaan oogsten.

Oudeschild, zelfpluktuin
Zelfpluktuin, texeltips

Voedselbos

Na het aardbeien plukken ga ik naar het open gedeelte van de Zelfpluktuin. Het is natuurlijk afhankelijk van het seizoen wat je hier kunt plukken. Wil je tulpen komen plukken? Kom dan langs in april en mei. Bessen en snoeptomaten pluk je in juli-oktober. Voor aardbeien en bramen ben je in september en oktober op het goede moment.

Naast het plukken zijn de tuinen ook prachtig om te zien. Ik wandel over de paden en bekijk alle soorten fruit die hier zijn geplant. Nadat ik alles bekeken en geplukt heb, ga ik weer terug naar de kassa. Daar wordt mijn bakje gewogen en aan de hand van het gewicht, komt er een prijs uit. 

Kabouterpad

Ook voor kinderen valt er van alles te beleven in de zelfpluktuin. Zelf oogsten en plukken is natuurlijk een hele leuke en leerzame belevenis. Wandel ook over het Kabouterpad, bekijk alle beesten van de kinderboerderij of speel in de natuurlijke speeltuinen.

kabouterpad-bordje-zelfpluktuin
Oudeschild, zelfpluktuin

Ervaring

Ik vond het een heerlijk uitstapje. Als je binnenkomt bij de Zelfpluktuin dan voelt het aan als een oase van rust. Je kunt op je gemak overal doorheen lopen en alles bekijken. Door de tuin heen staan bordjes met informatie over alle soorten fruit en kun je ook stoelen/picknickbankjes vinden waar je even plaats kunt nemen. Een leuke extra is de minibibliotheek, waar je gratis boeken en tijdschriften mee kunt nemen of ruilen (boeken brengen wordt namelijk ook zeer gewaardeerd). Al met al vond ik het een geslaagde middag en zou ik zeker nog eens langskomen. 

Wellicht ook interessant voor u

Reddingbootdag

Reddingbootdag

Oudeschild en De Cocksdorp
25-05-2024

Stap in de schoenen van de bemanningsleden van de reddingsboten en vaar mee!

De intocht van Sinterklaas

De intocht van Sinterklaas

Oudeschild
16-11-2024

Sinterklaas en zijn Pieten komen weer aan op Texel. Vier het gezellige feest mee! 

Beach Food festival

Beach Food festival

Oudeschild
19-07-2024 - 21-07-2024

Geniet op het Beach Food Festival met uw voeten in het zand van overheerlijke Texelse gerechten.

Museum Kaap Skil

Museum Kaap Skil

Oudeschild

Een uniek museum vol verhalen en avonturen over het leven op zee.

Redactie De Krim Texel
Update: 29 juni 2022 11:00

Blijf op de hoogte

Altijd het laatste nieuws & de leukste aanbiedingen in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.