Neem een kijkje in de wereld van het ambachtelijk kaasmaken. Proef de smaak van de vele verschillende, zelfgemaakte kazen. U leert hier alles over Texel, het Texelse schaap en uiteraard het kaasmaken. Kom vooral kijken in het schapen museum of in de winkel.
Adres: Hoornderweg 29, Den Burg
Website: Wezenspyk
Bekijk de actuele informatie en openingstijden op de website van de aanbieder!
Samen met Jitze rijd ik naar DenBurg. Op de kaasboerderij mogen we kijken bij het maken van fenegriek kaas. Robert ontvangt ons en geeft ons een haarnetje en sloffen voor onze schoenen. Alles moet natuurlijk hygiënisch verlopen.
Het voorwerk is al gedaan door Robert, hij is vanochtend al vroeg op pad geweest om melk te halen. Hierdoor kunnen we nu gelijk beginnen met het maken van de kaas. Nadat de ingrediënten bij de melk zijn gevoegd, roept Robert er iemand bij en gaan ze samen aan de slag. Deze ochtend worden er 252 kleine kazen gemaakt, de rest wordt in blokken gegoten van ieder 15 kilo. Dit worden ook wel hotelkazen genoemd. Alle kazen krijgen een uniek nummer waarna ze in een vorm worden geperst. Na het persen, wordt iedere kaas met de hand ontdaan van de randjes. Zo houd je mooie, ronde kaas over. Ook Jitze en ik mochten dit eens proberen. Het ziet er eenvoudig uit, maar het was toch lastiger dan verwacht.
Na het kaas maken krijgen we nog een rondleiding door de kaasopslag. Als we weer naar buiten gaan komt er toevallig net een tractor aan. Robert legt ons uit dat ze het wrongel scheiden van de wei. De wrongel wordt gebruikt om kaas te maken en de wei wordt met de tractor opgehaald door een lokale varkensboer. Zo worden er geen grondstoffen verspild tijdens het proces.
Robert gaat weer verder met detweede partij kazen terwijl Jitze en ik de rest van de boerderij bekijken. Zo hebben ze achter de boerderij een schapenboet voorzien van allerlei informatie, kun je de schapen in de schapenstal bekijken en is er een winkel. Wil je graag een stukje Texelse kaas mee naar huis nemen? In de winkel hebben ze kaas van koeien, schapen en geiten liggen. Ook Jitze en ik hebben een stukje meegenomen; de Wezenparel kaas. Een van de best verkopende kazen die de boerderij heeft. Bij de kaasboerderij experimenteren ze graag met nieuwe smaken. Zo kun je naast de Wezenparel kazen vinden met zeekraal, prei, jalapeño en zelfs bier!
Na een bezoekje aan de kaasboerderij ga je zeker anders kijken naar een stukje kaas. Wat zit daar een werk in voordat je van melk, kaas hebt gemaakt! Ik vond het erg uniek dat we een kijkje in de keuken mochten nemen, maar ook als bezoeker is dit mogelijk. Er zijn namelijk twee grote ramen geplaatst waardoor je het hele proces kunt bekijken.
Ook Jitze vond het een geslaagde dag: “Ik vond het een leuke en leerzame ervaring. Je krijgt veel over het bedrijf en de omgeving te horen. Ook al ben ik op Texel geboren en getogen, ik was nog nooit bij kaasboerderij Wezenspyk geweest. De kazen heb ik weleens geproefd, maar ik had het proces dus nog nooit gezien. Door dit mee te maken, besef je dat er echt veel arbeid in zit en waardeer je de kaas ook meer.”
Redactie De Krim Texel
Update: 16 januari 2023 8:00